Over ons

Het moet in de jaren 1957-1958 geweest zijn. Als priester kwam Roger met heel wat mensen in contact. De meeste van zijn gesprekken eindigde met: “ Ik zal mijn best doen….”. Ook hij had de nijpende problematiek gezien bij ouders met gehandicapte kinderen die nergens werk vonden. Hij lag ’s nachts wakker van de zoektocht naar een oplossing voor deze mensen. Hoe kon hij ze aan zinvolle arbeid krijgen.

Zijn vriend Emiel Sutherland was actief in de Merksemse gemeentepolitiek, en had samen met Roger al een aantal sociale gevallen kunnen oplossen.
Roger had eveneens de problematiek besproken met zijn zus Maria.

Via zijn contacten met Betty Brackeva, werd hij verwezen naar Broeder Ligorio van de Beschutte werkplaats in Rucphen in Nederland. Daar had men heel wat voorsprong in het omgaan en opvangen van gehandicapten.

Samen met Emiel trokken ze naar Rucphen in de hoop mensen vanuit Merksem te kunnen plaatsen in deze werkplaats. Broeder Ligorio deed een tegenvoorstel: “En waarom beginnen jullie niet in België met een Beschermde Werkplaats ?”

Toen Roger en Emiel huiswaarts keerden werd het eerste zaadje van Werminval uitgestrooid. De plannen tot oprichting van een werkplaats werden eveneens ondersteund door Jos Sanders, die vanuit de COO (nu = OCWM) alle hulp beloofde.

Het bestuur van de Middenstand was bereid zijn lokalen te laten gebruiken. Allerlei kleine werkjes werden aangeboden, en tot in de puntjes goed uitgevoerd. Zo groeide beetje bij beetje de werkplaats.

Roger was een man van de wereld, en vertrok naar Zuid-Amerika, waar hij jaren werkzaam was. Hij is met zijn hart altijd nauw betrokken gebleven in het reilen en zeilen van Werminval, maar in zijn bescheidenheid liet hij de eer aan anderen, die dagdagelijks het bestuur in handen hadden.
 

 (1924 – 2002)
XP6Y7593
XP6Y7788
XP6Y7889
XP6Y8021
XP6Y9851