Over ons

Zijn geschiedenis begint al heel vroeg in de jeugdbeweging “Kajotters” waar hij lid was. Dus Roger Goffin kende hem zeer goed vanuit die tijd. Maar ook Emiel Sutherland kende Henri ( Rik voor de vrienden). Rik die zwaar gehandicapt was hield zich bezig met het retoucheren van foto’s. Stilaan werd deze activiteit minder en minder aantrekkelijk, en bij een bezoek aan Rik sprak deze zijn bezorgdheid uit dat hij kortelings zonder werk zou vallen. Onmiddellijk werd daar op ingespeeld met de vraag of hij geen administratieve job zou willen doen van de nieuw geboren Beschermde Werkplaats. Rik altijd actief geweest in verschillende vereniging zei volmondig ja, en wilde meewerken om die beschermde werkplaats te starten en er een plaatsje in te nemen. 

De naam Werminval hebben we aan deze persoon te danken. WERKverschaffing aan MINder VALiden was zijn idee. Dat werd door de andere medewerkers onmiddellijk aangenomen als zijnde de nieuwe benaming.
Op 1 maart 1960 werd Werminval officieel gesticht. Wij verwijzen naar de belangrijke data om een overzicht te krijgen over de verschillende gebouwen waar we gehuisvest waren.

De eerste activiteiten bestonden uit het maken van paternosters, het lappen van schoenen, die thuis werden opgehaald en terug bezorgd. De toenmalige Welvaart liet folders plooien, Candico zorgde eveneens voor werk, en diverse merksemse bedrijven bedachten ons met allerlei kleine en gemakkelijke opdrachten.
De eerste plooi en verdeelmachine werd aangekocht bij een drukkerij die ging sluiten. Volledige demontage en hermontage, maar spijtig genoeg heeft de machine nooit meer actief geweest. Via bedelbrieven en bedelrondgangen door Maria Goffinen Maria Meyer kwam er geld in het bakje. Een mega voorstelling in zaal Roma ging letterlijk de mist in, en dat was de zoveelste financiële strop voor Roger Goffin die borg stond voor deze activiteit.

Ondertussen slaagde Henri Van Gool er in meer en meer opdrachten binnen te halen. Het zakencijfer begon op te lopen, en de trein was echt vertrokken. Het werd hoog tijd om de toekomst te verzekeren met personeel dat iets meer wist van administratie en alles wat daar bij hoort. Tot 1982 was Henri directeur, en werd hij door zijn opvolger Frans Crickemans tot ere-directeur benoemd.
(1924 – 1990)

XP6Y7593
XP6Y7770
XP6Y7853
XP6Y8021
XP6Y8113